Weekend weetje: wereldrecord langste periode zonder slaap
Het weekend gaat vandaag weer van start. Na een drukke en hectische week kijken we allemaal met smart uit naar het moment waarop we ons werk of het schoolgebouw verlaten. Gezien het feit dat de zomervakantie steeds dichterbij komt neemt de druk op het werk en op school toe. Dit kan zomaar zorgen voor het doorhalen van nachten of slapeloze nachten. Om het weekend alsnog goed te beginnen trappen we dit weekend af met het zogenaamde weekend weetje. Deze week staat het weekend weetje in het teken van het wereldrecord wakker blijven. Dit om jou op te vrolijken dat niet alleen jij soms doorgaat tot in de nachtelijke uurtjes. Benieuwd hoe lang wij mensen zonder slaap kunnen en wat de gevolgen daarvan kunnen zijn? Lees dan snel verder. Waarschuwing: waag niet zomaar een poging om het wereldrecord van de langste periode zonder slaap te overtreffen. Dit is namelijk niet zonder ernstige risico’s.
Het wereldrecord langste periode zonder slaap
Het wereldrecord van de langste periode zonder slaap staat al sinds 1964 op naam van Randy Gardner. Het is daarna nooit meer iemand gelukt om dit slapeloze wereldrecord te verbreken. Gardner was in 1964 een zeventienjarige student die het wereldrecord langste periode zonder slaap vestigde. Hij bleef maar liefst 264 uur achter elkaar wakker. Wanneer we dit omrekenen naar dagen en nachten dan is Gardner elf dagen en nachten zonder slaap geweest om dit wereldrecord neer te zetten. Een ongelofelijk knappe prestatie.
De gevolgen van 11 dagen en nachten zonder slaap
Dat het na Gardner nooit iemand meer gelukt is om zijn wereldrecord te verbreken heeft een redelijk logische verklaring. Dagen en nachtenlang zonder slaap heeft namelijk enorm veel negatieve invloed op ons lichaam en geest. Gardner kon zich na zijn slapeloze avontuur slecht concentreren en had daarnaast last van geheugenproblemen. Ook was zijn mond iets loslippiger, hij praatte namelijk met een dubbele tong. Daarnaast waren ook lichte hallucinaties, dagdromen en een met 1 Graad Celsius gedaalde lichaamstemperatuur de gevolgen van het vestigen van dit wereldrecord.
Slapen is cruciaal voor de mens
Door het experiment van Gardner hebben we kunnen zien wat de gevolgen van dagen en nachten zonder slaap zijn. Het effect van niet slapen is ook door gerenommeerd slaaponderzoeker Allan Rechtschaffen onderzocht. Op de universiteit van Chicago experimenteerde Allan met ratten. Nadat Allan de ratten dagen en nachtenlang uit hun slaap had gehouden overleden de ratten. Het record wat de ratten konden vestigen was maximaal 17 dagen zonder slaap. De beestjes overleden aan het feit dat hun energie opging aan het warm houden van hun lichaam. Er is daarna natuurlijk niet meer geëxperimenteerd met mensen, maar te zeggen valt wel dat het dodelijk voor mensen is om een te lange periode achter elkaar wakker te blijven.
Vestig je eigen verstandige record
Wij zullen je om de levensgevaarlijke risico’s nooit aanmoedigen om het wereldrecord van Gardner te verbreken. Wel is het voor jezelf een leuke uitdaging om een zo lang mogelijke periode voldoende te slapen.