Tips voor het kopen van een goed hoofdkussen
Het kopen van een goed hoofdkussen is afhankelijk van meer factoren dan je denkt. Zo moet er bijvoorbeeld rekening worden gehouden met het materiaal en met lichamelijke kenmerken. Bovendien is het verstandig om je kussen elke drie tot vijf jaar te vervangen. Is het binnenkort tijd voor jou om een nieuw hoofdkussen te kopen? Pak dan niet zomaar het eerste kussen wat je ziet in de winkel, maar kijk bijvoorbeeld naar je slaaphouding en je matras. Een goed hoofdkussen kiezen is namelijk erg belangrijk voor je nachtrust.
Matras
Ten eerste moet er rekening worden gehouden met de matras waarop je slaapt. Is dit een zachte of juist een harde matras? Hoe meer je hoofd doorbuigt als je op je matras gaat liggen, hoe dikker je kussen moet zijn. Wanneer je hoofd naar achteren of opzij doorbuigt, is dit namelijk een onnatuurlijke houding. Door middel van je kussen kun je deze houding corrigeren.
Slaaphouding
Over het algemeen bestaan er drie verschillende slaaphoudingen: de rugslapers, de zijslapers en de buikslapers. Wanneer je op je rug slaapt, wordt je gewicht volledig verdeeld over je matras en je kussen. Bij deze slaaphouding is het belangrijk om te kiezen voor een kussen waarbij je hoofd licht naar voren wordt getild. Op deze manier haal je namelijk de spanning van je nek. Ben jij een zijslaper? Dan behoor je tot de meerderheid. Bij deze slaaphouding is het belangrijk dat je hoofd wordt ondersteund, zodat je nek niet gebogen is. Voor zijslapers is het dan ook verstandig om te kiezen voor een dikker kussen met een stevige rand. Het slapen op je buik wordt over het algemeen afgeraden, deze slaaphouding is namelijk slecht voor je rug en voor je nek. Sta je dus wel eens op met nek- of rugpijn? Probeer dan eens een andere slaaphouding. Voor buikslapers worden dunne kussens aangeraden.
Materiaal
Ook in materiaal van hoofdkussen zit veel verschil. Allereerst kijk je naar je eigen wensen; wil je graag een kussen met een vaste vorm of geef je juist de voorkeur aan een vormbaar kussen? Dons is bijvoorbeeld licht, vormbaar en wasbaar, terwijl schuim vormvast is en goede ondersteuning geeft. Synthetische kussens zijn wasbaar en verkrijgbaar met een neksteun.
Lichamelijke kenmerken
Ten slotte kun je kijken naar lichamelijke kenmerken. Zweet je bijvoorbeeld veel ‘s nachts? Kies dan voor natuurlijke materialen zoals katoen, met een synthetische vulling. Bovendien is het in dit geval fijn als je het kussen kunt wassen op 60°. Ben je allergisch voor huisstofmijt? Ga dan op zoek naar een hele dichtgeweven kussensloop. Hierdoor wordt huisstofmijt tegengehouden. Ga ook in dit geval weer voor een kussen dat je kunt wassen op 60°. Een vulling van dons of veren wordt sterk afgeraden.