Het juiste matras voor mensen met rugklachten
In Nederland zijn er heel veel mensen met rugklachten. Sommige vallen mee, andere zijn chronisch en zorgen voor veel problemen. Nu kan het natuurlijk zo zijn dat de rugklachten ontstaan door een slecht matras, maar dit is vaak niet het geval. Rugklachten hebben vaak andere oorzaken, maar slapen op een goed matras kan deze rugklachten wel verminderen. Heb je vaak rugpijn? Dan is het verstandig om een goed matras aan te schaffen. Wij vertellen je graag waar je dan op moet letten.
De juiste matrassen als je rugpijn hebt
Als je gaat slapen, moet je in een natuurlijke houding liggen. Het is niet goed als je rug in rare kronkels ligt. Als je een goed ondersteunend matras hebt, dan gaat dit al snel beter. Heb je vaak rugpijn, dan kun je het beste kiezen voor een pocketveringmatras. Deze hebben altijd minstens 7 comfortzones, wat ervoor zorgt dat elk deel van je lichaam de juiste ondersteuning krijgt. Ga nooit voor een matras met maar één zone, deze bieden te weinig ondersteuning. Dit is vaak het geval bij matrassen die voor 100% uit schuim bestaan, een dikke traagschuimlaag hebben of bij polyether matrassen.
Waar moet je op letten bij het aanschaffen van een matras?
Als je naar een winkel gaat om een matras te kopen, is het slim om op een aantal dingen te letten en natuurlijk om de verkoper om advies te vragen. Let onder andere op de volgende zaken:
- Heeft de matras een stevige nekzone?
- Heeft de matras een soepele schouderzone?
- Ga altijd voor een medium tot hard matras.
- Hoe zwaarder je bent, hoe harder het matras moet zijn en des te belangrijker zijn de comfortzones.
- Vraag aan de verkoper of je de matras thuis mag uitproberen
- Vraag aan de verkoper of je ruggengraat, als je op de matras ligt, in een rechte lijn ligt
- Geef aan de verkoper aan dat je rugklachten hebt, zodat hij je kan helpen met het vinden van de juiste matras.
Rugpijn verminderen door goed te liggen
Er zijn verschillende dingen die ervoor zorgen dat je rugpijn kan verminderen. Een goede houding als je slaapt is daarin heel belangrijk. We hebben daarvoor nog een aantal tips:
- Slaap niet op je buik. Dit zorgt er namelijk voor dat je in een zeer onnatuurlijke houding ligt die erg belastend is voor je wervelkolom. Slaap je vaak op je rug, pas dan je slaaphouding aan.
- Slaap op een aangepast hoofdkussen
- Je kunt proberen om met een kussen onder je rug of knieën of een kussen tussen je knieën of ellebogen te slapen.
- Slaap met je knieën opgetrokken