Mensen met een warme huid slapen beter
Uit onderzoek van Roy Raymann van de Vrije Universiteit blijkt dat mensen met een warmere huid beter slapen, mensen slapen volgens Raymann sneller in, slapen dieper en slapen langer door.
Slaap wordt beïnvloed door verschillende aspecten, hieronder valt ook de lichaamstemperatuur. Slaap word namelijk gestuurd vanuit de hersenen: ‘een klein gebied in de hypothalamus dat zowel temperatuur reguleert als betrokken is bij de slaapregulatie’
Wanneer er sprake is van een warme huid geeft dit een signaal naar de hersenen wat ervoor zorgt dat de slaap bevordert wordt, daarentegen wanneer er sprake is van een koele huid word de slaap niet bevordert maar het signaal gegeven naar de hersenen waarbij je alerter wordt en wakkerder wordt.
Voor het onderzoek werd een speciale pyjama gebruikt door Raymann om te huidtemperatuur te beïnvloeden. In de pyjama zat een systeem waarbij water met een temperatuur tussen 31,5 en 34,5 graden Celsius doorheen werd gepompt.
In de toekomst zou het mogelijk kunnen zijn een intelligente matrassen of dekens te ontwerpen die de warmte regelen en zich aanpassen aan de temperatuur van je lichaam. Hierbij kan het dekbed ook gekoeld worden, wat zorgt voor het verhogen van alertheid. Over het algemeen is het verstandig matrassen te kopen die zorgen voor comfort, als een dergelijke uitvinding mogelijk is zou dit helemaal ideaal zijn.
Het onderzoek van Roy Raymann werd gedaan in een slaaplaboratorium van het Nederlands Instituut voor Neurowetenschappen van VU-hoogleraar Eus van Someren.